Anadolu Medeniyetleri

WWW.ASTROSET.COM

 

ANATOLIA
Dünyanın inancını bağrında taşıyan Anadolu’ ya farklı pencerelerden bir bakış

  Asırlardır doğu ile batı arasında köprü rolünü üstlenmiş olan Anadolu, çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yaptığı gibi, tek tanrılı üç dinin de kavşak noktası olmuş. Binlerce arkeolojik yerleşime sahip ülkemizde çok tanrılı dinlerden Yahudiliğe, Hıristiyanlıktan Müslümanlığa kadar çok sayıda dine ait yer bulunuyor. Konu ve Türkiye’deki kaynaklar o kadar zengin ki, bu aktarımlar deryada sadece bir damla. Anatolia’yı farklı pencerelerden tanıtmaya devam edeceğiz..

  Çatal höyük
  Anadolu’nun izlerini dünyanın dört bir yanında görmek mümkün.
Dünyanın bilinen ilk neolitik yerleşimi olan Konya Çatal höyük’ün tombul tanrıçası Kibele, tarih boyunca isim değiştirmiş. İştar, Artemis, Diana ve Sitare değişik uygarlıklardaki farklı isimleri. Türkçe’ye Sibel olarak gelen Kibele, Cibeles olarak da günümüzde Madrid’e gelenleri havuzlu bir meydanda selamlıyor.

     

Kybele        İştar        Artemis       Artemis Tapınağı       Diana

  Hıristiyanların tarihte kendilerini ilk defa Hıristiyan olarak adlandırdıkları ve Aziz Petrus’a (Piyer) adanmış en eski kiliselerden birinin bulunduğu Antakya, eski adı Antioch ile değişik ülkelerde, bazen bir kilise bazen de bir yerleşim birimi olarak karşınıza çıkıyor. İncil’de "Efeslilere Mektup" bölümünde bahsi geçen ve Aziz Pavlus’un vaazlarını verdiği en önemli yerlerden biri olan Efes, İncil’le ilgili ciddi kararların alındığı Konsil’lerden birine ev sahipliği yapmış.

 

 St.Petrus           Antioc/Antalya         Ephesus/Efes     Kadıköy/Kalkedon

  Gene Konsil toplantılarından birinin yapıldığı yer olarak geçen Kalkedon ise bugünkü Kadıköy. Hıristiyanlıkta ciddi bir yeri olan ilk yedi kilise de gene Anadolu’da bulunuyor.

 
 

© Astroset 2004-2010