Ezoterizm ve Gizemcilik

WWW.ASTROSET.COM

 

KILIÇ SEMBOLÜ

  Kılıcın Şifresini çözmekle uğraşanların bulduğu tarih ile ilgili bir şey söylemek mümkün görünmüyor ancak yeni bir kıyamet tarihine daha kendimizi kaptırmadan önce, “Kıyametin Uyanış” anlamına geldiğini anımsamamızda büyük yarar var.
 
Eğer konu ile ilgili iseniz, özellikle bu konulardaki kafa karışıklıklarını engellemek için sizler için araştırıp, en ciddi kaynak kabul ettiğimiz yazı dizimizi okumanızı öneririz. >> “Kıyamet Alametleri ve Sembolleri”
  Kılıcın gizemini daha iyi anlayabilmek için önce sembol kavramını kısaca gözden geçirmek daha sonra da kılıç sembolünü incelemek sanırız çok yararlı olacak!...

  Sembolizm
  İnsanoğlunun kültür-evrim sürecinde sembollerin ve sembolizmin çok önemli bir yeri vardır. Dünya üzerinde hangi yöreye veya bölgeye gidersek gidelim, hangi zaman/mekan kesişmesini gözlersek gözleyelim; her yerde ve mekan/zamanda mutlaka sembollerle karşılaşırız.
  Bir halk masalından, halkların kökenlerini anlatan destanlara kadar çok geniş bir yelpaze içinde semboller adeta bizimle konuşur. Tabii ki insanın aklına neden sembol kullanılıyor da, her şey olduğu gibi söylenmiyor diye bir soru gelebilir. Sembolizm ve bazı yüksek bilgileri sembol diliyle anlatmak ilk ademden bu yana vardır. İşaretler, sayılar, sihirli sözcükler, taşlar, şekiller hep bu maksatla kullanılmıştır. Sembolü gören her insan, kendi anlayış ve bilgi seviyesine göre ondan başka bir anlam çıkarır. Hala hepimiz için geçerliliğini koruyan pek çok sembol vardır. Çevremize dikkatli ve hissederek baktığımızda gördüğümüz her şeyin sembolik evren dilinin bize bazı gizleri anlatısı olduğunu fark edebiliriz.

  Demek ki, gökyüzü aşağıda yani yeryüzünde kendini sembollerle ifade ediyor. İfadesi güç zihni çağrışıma pek uymayan bazı kavramların sembolle açıklanması, bizlerin anlayışını kolaylaştırır. Elbette bizde de o sembolü açacak, karşı bilginin olması şartıyla… O yüzden bazen bir kavramı ya da bir olguyu sadece sözlük ve sözcük anlamıyla olduğu gibi kabul etmek, kendimizi sınırlandırmamıza neden olur. Daima sembollerin ardındaki gizli Hakikatleri arama/bulma/araştırma/çözme çabası içinde olmanın sayısız ve sınırsız yararları vardır.
  Hiçbir insan yaşamın sırlarını, gizlerini kendi başına çözebilecek güçte değildir. O nedenle de, gelenek/tradisyon kullanılır. Evrenin gizli düzenini açıklayan kapalı da olsa bazı semboller, bizim varlığımızda kendi bilgimiz kadar yansıma bulur. Biz kendimizi aştıkça ve açtıkça, o sembolün yorumu da değişecektir.
  Tarihsel bir süreç içinde çeşitli sembolik anlatımlarla bize kadar gelen bazı bilgilerde, seçici ve dikkatli olmanın ve onu olduğu gibi kabul etmeyip, açmaya çalışmanın önemini kısaca anlatmaya çalıştık. Şimdi kılıç sembolünü inceleyebiliriz.

  Kılıç Sembolü
  Kılıç, cengaverlik ve atılganlığın yanı sıra, adalet, güç, kuvvet ve erdemi de simgeler. Kılıcın keskin iki yüzü vardır. İyi ve kötü olarak tanımlanan dualite prensibi, kılıç sembolünde de kendini ifade eder. Güç, kuvvet, erdem ve adalet de iki yönlüdür. Bazen öldürücü olabilir. Adaletsizliği, kötülüğü, bilgisizliği simgeler. Bazen de yapıcı olmayı, kesintisiz olumluluğu, barış ve adaletin gücünü ve yeryüzünde tesis edilmesini simgeler.
  Kılıç terazi yani eşitlik ve denge ile de ilgilidir. Terazi ağırlık olarak cisimlerdeki farklılıkları nasıl bize bildiriyorsa kılıçta aynı şeklide, iyi ve kötüleri birbirinden ayırt etmekte kullanılır. Yani bir yerde kılıç sembolü kullanılıyorsa, kılıcın şifresi gibi bir kavram söz konusu ise, anlaşılır ki orada iyi ve kötülerin keskin bir araçla birbirinden ayırt edilme zamanı gelmiştir ki bu bir uyanışın başlangıcında olma anlamını taşır. 

  Kılıç sembolüne değişik ekol ve tradisyonlar açısından da bakmakta yarar vardır. Ezoterizmle yakından ilgilenenlerin sık karşısına çıkan bu sembolün Rüya psikolojisine göre açıklaması şöyle; Bilinçliliği simgeleyebilir. Jung’un bireyselleşme dediği, ergenlikte başlayan sürecin ilk aşamasında, bilinçli ego, kendi yazgısını gerçekleştirmek için kendisini daha önce her şeyi kucaklayan bilinçsizlikten kurtarmalıdır. Bilinçli egonun öldürmek zorunda olduğu şey bilinçaltı değil fakat onun yutucu anne özelliğidir; bu yapıldıktan sonra ego bilinçaltına saygıyla davranmalı ve onunla işbirliği yapmalıdır. Kılıcın ejderhayı öldürdüğü masallardaki gibi.

  Ruh ve Madde Yayınlarının yeni çıkardığı Semboller Ansiklopedisinde ise Kılıç için şunlar ifade edilmektedir: “Adalet duygusu sevmekten üstün bir duygudur. Burada bilgi hakimdir. Hakkın hak edene teslimi hakimdir, liyakati bilmek hakimdir, burada bir vazife anlayışı vardır. Bu duyguyu sevk ve idare eden kuşkusuz vicdanın makul vicdan düzeyindeki aşamasıdır.” (Tebliğ Sadıklar Planı, 1967 )
 
Pek çok tradisyonda rastlanan bir semboldür. Sembolizmde kudretin, hakimiyetin sembolüdür. Genellikle “iyi”nin “kötü”yü yenmesi veya “kötü”nün üzerinde hakimiyet kurmasının konu edildiği sembolizmlerde kullanıldığı görülmektedir. Canavar ya da ejderle mücadelenin söz konusu olduğu öykülerde kahramanın silahı genellikle kılıç ya da oktur. Doğu tradisyonlarında ise ilah Vişnu kılıçla tasvir edilir.

  Kılıcın şövalyelikteki anlamı Kral Arthur’un ünlü Excalibur kılıcıyla pekişmiştir. Kılıç sembolüne iç simyada “yeryüzünde ulaşılabilecek en yüksek ruhsal hal” anlamını ifade eden “altın kılıç” olarak rastlanır.

Kılıç sembolünün kimi zaman eksen anlamında da kullanılmış olduğu görülmektedir; ya adaletle ilgili olarak terazinin ekseni olur ya da İskitler’de olduğu gibi “Dünya Dağının” tepesindeki dünya ekseni olur. Kullanıldığı tradisyona göre farklı anlamlara gelen kılıç sembolünün tradisyonlardaki başlıca anlamları şöyle açıklanabilir:

1-  En genel anlamıyla kudret ve hakimiyeti simgeler.

2-  Kişinin içindeki ejdere karşı sürdürdüğü savaşta vicdan ve kendini denetleyebilme silahlarını simgeler.

3-  Özel anlamda kimi zaman “Yüksek İdare Mekanizması”nın icra yetkisini simgeler. Terazinin ekseni olarak kullanıldığında, İlahi İrade Yasalarının gereklerinin kimseye ayrıcalık tanımadan ve kıl kadar şaşmadan yerine gelişini simgeler.

4-  Birine verilen kılıç ya da kılıcın birine verilmesi “vazife”yi ve vazifenin yerine getirilmesi için gereken kudret ve yetkiyi simgeler.

5-  Tradisyonlarda mızrak gibi yerin ekseni sembolünü de içerir.

Kılıç köprü sembolüyle birlikte kullanıldığında ise, ya köprünün inceliğini ifade eder ya da ıstırapla ilgili bir anlam içerir.

Kaynakça; Rüya Sözlüğü-Erıc Ackroyd-Say Yayınları;
                  Görünenden Görünmeyene- Necmettin Ersoy- Sena ofset Yayınları; 
                  Semboller Ansiklopedisi-Alparslan Salt- Ruh ve Madde Yayınları

 
 

© Astroset 2004-2010