Doğal Yaşam

WWW.ASTROSET.COM

 

BİTKİLERİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

  Günümüzde kullandığımız ilaçlar, şifalı bitkilerin aksine daha alerjik, daha toksik yan etkiler içermektedir. Bir de uzun süre bu ilaçları kullanmak zorunda kalan hasta üzerindeki negatif etkiler, bazen yarardan çok zarar verebilir bünyeye.
  Şifalı bitkilerle tedavi, ilaç sanayinin ürettiği ilaçlara göre organizmayla daha büyük bir biyolojik uyum içindedir. Doğanın kendisi öyle büyük bir düzen ve denge içindedir ki, şifalı bitkilerde ki kimyasal maddenin organizmaya zarar vermesini önleyen başka kimyasal maddeler de yine aynı bitkinin içinde mevcuttur.

  Şifalı bitkilerin toksik etkileri, ilaçlara göre çok daha düşük seviyededir. Doğal olmaları sebebiyle, gün geçtikçe daha çok tercih edilir hale gelen bitkisel ilaçları bilinçsizce kullanmamak gerekir.

  Özellikle günlük dozlarına ve suda kaynatma ya da bekletme sürelerine uyularak kullanılan bitkiler, bizler için şifa ve zindelik kaynağıdır. Farklı kaynama zamanları suya geçen farklı etkin maddeler demektir. Bir örnek verecek olursak; her gün tükettiğimiz çayı, eğer 1 dakika demleyip içerseniz, uyarıcı etki yapacaktır. Eğer ki 5-7 dk. arası demleyip tüketirseniz sindirimi rahatlatıcı özelliğinden yararlanırsınız. Çayı 10-15 dk. Arası demlerseniz bu sefer de onun dinlendiren, gevşetici etkisini görebilirsiniz.

  Öyle şifalı bitkiler vardır ki, demleme zamanının üzerinde bir  süre suyunun içerisinde bekletirseniz, çay şifalı özelliğini kaybetmektedir. Hatta birer toksin olabilmektedir.
  Şifalı bitkilerin ilaçlara göre bir diğer faydası da, kullanımı sırasında bir organı iyi ederken diğeri üzerinde yan etki yaratmadan tedavi etmesidir. Şifalı bitkiler, ilaçların aksine vücutla daha doğal bir uyum içinde olduklarından örneğin; boğaz mukozasını tedavi eden bir bitki olan Adaçayı ayni zamanda kanı temizler ve gaz şişkinliklerinin giderilmesinde yardımcı olmaktadır. Yalnız aşırı kullanımda adaçayı kan basıncını yükseltebilir. Hamileler kullanmamalıdır.

  Bitkilerle tedavide, bitkileri az miktarda kullanmayı tercih etmek yerinde olur. En büyük yanılgılardan biri de şudur ki; Kısa süre içinde, çok fazla miktarda bitki kullanmak vücuda daha iyi gelmez aksine onun dengelerini bozabilir.
  En önemli nokta, şifalı bitkilerin tedavi edici gücünden hastalığa yakalanmamak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yararlanmaktır. Önemli hastalıkların tıbbi tedavisi sırasında da, doktorunuzun onayını alarak tedaviye bitkilerle destek verebilirsiniz.

  Şuna da dikkat etmek gerekir ki: bazı bitkisel desteklerin içeriğindeki aktif bileşikler ilaçlarla etkileşerek birtakım zararlı reaksiyonlar meydana getirebilir.
  Örneğin sarımsak; kan basıncını düşürmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek  veya dolaşımı desteklemek için kullanılan sarımsak, aspirin ya da diğer kan inceltici birtakım ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Kan sekerini düşürmede de etkili olduğu için diyabetli birinin ensülin ihtiyacını azaltabilir.

  Sarı kantaron-TS. Johns North bitkisi; anti depresan ve gevşetici etkisi olan bu bitkiyi  ya da haplarını, eğer anti depresan ilaç, kalp ilacı doğum kontrol hapları  ve kan basıncını düşüren ilaçları kullanıyorsanız, bunlarla birlikte almamalısınız.
  Örneğin bir Kuzey Amerika bitkisi olan Echinacea'nın bağışıklık güçlendirici etkisi vardır ve kış aylarında gribal enfeksiyonlardan, soğuk algınlığından korunmak amacıyla çok kullanılır. Echinacea, karaciğer hasarına neden olabilecek ilaçlarla da alınmamalıdır. Ayrıca, yüksek kan basıncı ve kalp hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek vücut sistemini bozabilir.

 
 

© Astroset 2004-2010