Doğal Yaşam

Şifacıdan Notlar 9

WWW.ASTROSET.COM

 

KONSANTRASYON-MEDİTASYON-YOGA 

                           Evrenin yaratıcı güçleri,

                       Sessizliğin içinde yer alır.

                       Kudretin kutsal sözcükleri,

                       Sessizlik içinde yankılanır.

                       Sevgi ve Bilgelik gibi sükunet de dinamiktir.

                       Sükunet gibi bütün ruhsal özelliklerde belirli bir güç yüklüdür.

                       Ki düşünce ve ruhun iç huzuru sağlanmadan bu güce ulaşılamaz

                                                       İki Dünya Arasında Bağlantı/Beyaz Kartal

  Kendi içimizdeki şifacı ile tanışma yolculuğumuz sürerken, pratik uygulamalar için önce gevşeme ve rölaksasyon çalışmaları ile başlayarak, konsantrasyon sağlamayı öğrenir ve meditasyona adım adım ilerleriz. Daha sonra uygulama alanına Yoga girer.
  Konsantrasyon-meditasyon bilmeden içimizdeki şifacıyı dilediğimiz gibi uyandırmak zor olur. Kısa kısa konsantrasyonlar, bir şeyleri harekete geçirir ama kalıcı bir süreklilik için önce bizim zihin hallerimizi dilediğimizde değiştirmeyi bilmemiz ve yeni yaşam bakışının kapısını aralamış olmamız gerekir.
  Gününü sadece dış yaşamın gereklilikleri ile meşgul olarak geçiren birinin kalıcı bir iç yolculuğu yoktur. Özenti ile bin bir patırtı-gürültü arasında bir şeyler yapılır ama asla kalıcı değildirler.

  Meditatif bir duruma geçmeden önce gevşeme zorunlu değildir. Fakat gevşeme, meditasyonun gelişebileceği sakin boşluk halini yakalamamıza yardım eder. Meditasyon sadece gözleri kapatıp huzur dolu hisler içerisinde oturmak demek değildir. Maksatlı bir odaklanma olması dolayısıyla, gevşemenin ötelerine uzanır. Meditasyon, sessiz ve sakin bir zihnin doğal halidir ve ruhsal enerjinin ortaya çıkmasına neden olur.     

 Meditasyon üç aşamada gelişir.

- Konsantrasyon

- Kontemplasyon (Yoğun Düşünce)

- Zihnin ruhsal bütünlüğünü sağladı gerçek meditasyon.

  İlk aşama olan konsantrasyon, gevşeme aracılığıyla gelişmeye başlar. Pek çok konsantrasyon teknikleri vardır ve her birimiz kendimize en uygun tekniği bulabiliriz. Hangi teknik olursa olsun ana fikir, zihne, üzerine odaklanacağı bir obje verilmesi ve böylece normal zihinsel faaliyette kullanılan enerjinin serbest bırakılmasıdır. En yaygın uygulanan metot nefes üzerine yoğunlaşmadır. Tüm yaşam ve her şey nefes alıp vermek zorundadır. Ve nefes alış ritmimiz, evrenin ritmini yansıtır. Zihin odaklanma yoluyla derin konsantrasyon halinde kalabilir. Bu yolla, kendimizi yüksek benliğimizle bir olmuş ve egoist benliğimizin an az derecede bakın olduğu bir konumda buluruz. Zihnimizde bir genişleme olur.

  Özel meditasyon teknikleri kadar vizüalizasyon (göz önünde canlandırma) ve mantra tekniklerinden de söz edilebilir. Yaratıcılığımızı harekete geçiren ve daha kapsamlı bir idrake kapı açan pek çok vizüalizasyon tekniği ve nasıl yapıldığını anlatan kitaplar, kitapçılarda satılmaktadır.
  Zihnimizi sakinleştirmek ve kendimizi daha ileri düzeyde keşfetmek için kullanabileceğimiz diğer teknikler arasında yoga, tai-chi chuan veya dövüş sanatlarını sayabiliriz.

  Yoga; birliği, birleşmeyi ve bir olmayı ifade eder. Yoga pratiği içerisinde asanalar veya fiziksel duruşlar kadar nefes teknikleri, gevşeme ve meditasyon da bulunur. Asanalar büyük bir farkındalık hali içerisinde yapılan ağır hareketlerdir ve çeşitli yollarla bedenimizi esnetip kuvvetlendirerek, tüm varlığımızı canlandırırlar.
  Yoga, kendi içinde hastalıkların önlenmesi ve fiziksel, zihinsel, duygusal ve spiritüel sağlığın korunması için komple bir sistemdir.

  Tai-Chi Chuan (Taoist Savaşçı dansı), derin konsantrasyon için bir araç olmak üzere şuurluluk içinde çok ağır bir şekilde yapılan özel duruşlardan oluşmuş, Çinlilere ait hareketli bir meditasyon tekniğidir. Bu teknik, bedeni güçlendirdiği ve harekete geçirdiği gibi, fiziksel ve psikolojik yararlar da sağlar.    

                   

 
>> Önceki Bölüm

>> Sonraki Bölüm

 

© Astroset 2004-2010