Kadim Bilgelik

 

WWW.ASTROSET.COM

 

KADİM SİMGELER

Doç. Dr. Haluk BERKMEN

  Asya Ön-Türk dini şaman inançları üzerine kurulu idi. Şamanlık bir din değildi zira yazılı kuralları yoktu. Ancak damga yazısı (Semiotik yazı) ile bu inanç simgeleşmekte ve düşüncelerini, görüşlerini, inançlarını aktarmakta idi. Tablodaki sol üst köşede görülen damga hem T harfine hem de O harfine dönüşmüştür. O harfinin ortaya çıkışında O sesinin de etkisi vardır. Zira O sesini çıkarmak için dudakların bir daire şekline dönüşmesi gerekir.

  O sesi birçok sessiz harfle birleşerek anlamlı heceler oluşturmuştur. Sol üst köşedeki damganın içerdiği kutsallık kavramını hem İsevi dininde hem de Budizm inancında görmekteyiz. Görülen diğer simgelerden bu durumu açıkça anlamaktayız. Kutsallık görüşünü destekleyen kavramları Türkçede halen bulabilmekteyiz. O ile başlayan birçok hece Türkçede kutsal bir kavram içerir. Örnekler:

OK: Tanrısal özelliklere sahip yönetici kişi, aynı zamanda ok taşıyan savaşçı önderdir. Günümüzde “erkek simgesi” olarak varlığını sürdürmektedir.

OL: Tanrının evreni oluşturmak için verdiği ilk kutsal emir. Yunan dilinde “Logos”. Logos sözünün ilk hecesi LO, “OL” hecesinin yer değiştirmiş şekli olup aynı kökten türer.

OZ: Ön-Türk inancında ölen kişinin ruhu göğe çıkarken “Ozlaşır” yani “Özleşerek özüne döner”. Demek ki, ÖZ sözünün aslı OZ olup esas cevher olarak anlaşılmalıdır.

ON: Ön-Türklerin evrene (kainata) verdikleri isim ON idi. Antik Yunan diline de girmiştir. Yunanca ONTO “varlık” demektir. Ontoloji sözü de varlık bilgisi veya bilimi demektir.

OR: “Yüksek” anlamında bir kök sözcüktür. “Orta” yüksek yer, Almanca’ya aynı söz “Ort” olarak girmiştir. “Ordu” yüksek (büyük) askeri güç. “Orman” yüksek ağaçların bulunduğu bölge. Latince “Oracle” yüksek sözler söyleyen kişi. “Oratorio” Yüksek sesle söylenen eser. Antik Yunan tanrılarında “Orfe” gibi sözcüklerin ilk hecesi olması tesadüf değildir.

ORHON: “Yüksek yerleşim yeri”. Bu sözcükte “OR” yüksek ve HON hecesi aslında KHO şeklinde genizden çıkan bir ses olduğun KON, yani “yerleş” anlamını taşır. Zaten KON sözü de OK-ON = “OK’ların evreni” veya OK savaşçılarının yerleşim bölgesi olmaktadır.

OT: Önce “Güneş” ve sonraları “kutsal ateş” anlamını almış bir kök sözcüktür. Zaman içinde anlam kayması olmuş ve yanan küçük bitkilere de “ot” denmiştir. Yukarıdaki resmin ikinci sırasında Tengri damgasından türeyen O ile T harflerinin birleşimi sonucu OT hecesi oluştuğunu görmekteyiz.

OTAĞ: Kutsal ateşin yandığı yer. Aynı zamanda Ön-Türk yöneticilerinin oturduğu yere veya çadıra verilen ad.

: OK sesi ile yakın ilişkili ve aynı kavramı içeren bir kök sözcük. Asıl ses OKH olup hem OK hem de OĞ hecelerini oluşturmuştur. “Oğlan” sözü “Oklan” yani “büyüyünce ok sahibi ol, yönetici ve savaşçı ol” anlamlarını içeren bir sözcük. Zamanla küçük çocuklara verilen isim olmuştur.

OĞUZ: Türk dilinde R harfi ile biten sözcükler bir gurup oluşturur. Diğer gurup ise Z harfi ile biten sözcüklerin bol olduğu Türk dilleridir. Anadolu Oğuz Türkçesi Z ile biten guruba aittir. Bu bakımdan OĞUZ veya OGUZ ile OGUR aynı halkın adıdır.

OGUR: “Yüce devlet” anlamında olup “yücelik / yükseklik” kavramını “Uğur” sözünde de bulmaktayız. “Uğurlu” yücelik ve yükseklik taşıyan anlamını içeriyordu. Macarların kurdukları devlet de “Ogur” adını taşıyordu. Zamanla Ogur “Hungar” olmuştur.

  Yukarıdaki resmin alt satırı ise çok eski bir kavramdan günümüze aktarılan bilinçaltı bir bellekten ortaya çıkan “erkek” simgesini görüyoruz. Solda Orhon abecesindeki T1 harfini, ortada O harfini görüyoruz. O harfinde ok işaretinin sadece üst ucu kalmış ve yan yatmıştır. Sağda ise günümüzde “erkek simgesi” olarak kullanılan şekli görüyoruz. Astrolojide Mars gezegeninin de simgesidir.

 
 

Yayın Tarihi:13.Nisan.2010

 

© Astroset 2004-2010