Metafizik / New Age

WWW.ASTROSET.COM

 

Evrensel Düalite İlkesi ve Aile İçi Deneyimler

Hazırlayan : Selman Gerçeksever  

Tüm madde formlarının canlılığını ve oluşlarını sağlayan evrensel düalite ilkesi, ilâhî bir ilke olan Aslî İlke tarafından maddenin bünyesine yaratılışta eklenmiştir. Düalite ilkesi sâyesinde, evrenin içinde olmayan ruh ile, içerik, cevher ve özellik olarak ruhtan tamâmen farklı olan evrendeki varlıklar da dâhil her şeyin (ruh ile ve) birbiriyle olan durumları sağlanır. İşte bu genel ve evrensel gerçekten dolayı bedensel ben ve öz benlik olan varlık; ruh olmayıp, bunlar evren üstü ruhun evrendeki temsilcileri ve onun tekâmül araçlarıdır(25). Yaşamın ve algılama alanımızın içinde ve bunların ötesinde olup biten her şey, ruhların tekâmül ihtiyaçlarının karşılanması bağlamında, düalite ilkesi ve değer farklanması mekanizmasının işleyişinin görünümünden başka bir şey değildir. Gelişim süreci içinde ve idrakimizin arttığı oranda bu işleyişin ayrıntılarına nüfuz edebiliyoruz(26).

Düalite ilkesi ve değer farklanması mekanizmasının işleyişini her yanda ve kendi üzerimizde bile görebiliriz. Bu konuda hemen akıllara gelen örneklerden biri vücudumuzdaki sempatik ve parasempatik sistemlerdir. Birbirine zıt bu iki sistemin sürekli dengeleşme durumları, vücudun canlılığının ve sağlığının olmazsa olmaz koşuludur. Daha da önemlisi, bu sistemler arasındaki dengenin şu ya da bu tarafa kaymasının kontrolü; yaşamın koşullarına göre, vücudun asıl sâhibi ve yöneticisi olan asıl kendimize(özbenliğe) âittir. Düalite ilkesi ve değer farklanması mekanizmasının toplumsal düzeyde ve beşerî ilişkiler alanında görüldüğü yer “toplumun nüvesi/çekirdeği” denen ailedir. Bir aile çatısı altında birleşmiş kadın ve erkek aile birim düalitesini oluşturur. Erkek ve dişi olarak bu bireyler aynı zamanda evrensel negatif ve pozitif polaritelerin temsilcileridir. Bunlar birbirinin hem zıddı, hem de destekleyicileridir(26).

Aile birim düalitesinin iki zıddı arasındaki denge zaman zaman bozulur, düzelir; bu arada elbette değişik şiddetlerde deneyimler ve sınanmalar  yaşanır ama dengenin düzelmeyecek şekilde bozulması, ailenin dağılması anlamında beşerî değerlendirmelere göre istenmeyen bir durumdur. Bununla birlikte, varlıkları gelişim ihtiyaçlarına ve yaşam planlarının gereklerine göre, aile birliğinin bir ömür boyu sürmesi de zorunlu değildir. Önemli ve esas olan belli bir yaşam planı uygulanması kapsamında idraklenip şuurlanmak ve bunun içinde gerekli deneyimlerden ve sınanmalardan geçerek duyguları / duygusallıkları kontrol edip yönetmesini öğrenmektir. Bu bakımdan aile duygusallıkların, duygusal karmaşanın deneyimlendiği yerdir ve duygular konusunda da düalite ilkesi devrededir: Sempati-antipati, hodkâmlık-diğerkâmlık, dostluk-düşmanlık, sevgi-nefret ve hatta fazilet-rezilet durumları aile birim düalitesi içinde yoğun olarak deneyimlenir. Belli bir yaşa gelen varlıklar, yaşam planları ve gelişim ihtiyaçları gereği karı-koca rollerini üslenerek, aile birim düalitesinin iki zıt öğesi olarak sağlıklı/sağlıksoz iletişim silsilesi içinde görgü ve deneyim birikimlerine katkı sağlarlar ki, bu birikim, onları öz bilgi birikimlerinin hammaddesini oluşturur. Bu değerli birikimin değerlendirmesini ve muhasebesini spatyomda yapmak üzere her gece uykuda şuur dışına aktarırlar.

Aile birim düalitesi dışındaki toplumsal yaşam da(çarşıda pazarda, iş yerinde, yolculukta vb.) düalite ilkesi ve değer farklanması mekanizmasının çokluk ve çeşitlilik hâlinde işlediği yerdir: İyilik-kötülük, güzellik-çirkinlik, rezilet-fazilet vb.) düalite ilkesi kapsamındaki durumlar içinde halden hâle girerek çıkarak belli bir yaşam planlarımızı uygulamaya çalışırız. Tüm bu hareketlilik, düalite ilkesi ve değer farklanması mekanizmasının işleyişi sâyesinde olur. Düalite ilkesi ve değer farklanması mekanizması, belirli bir işlevin/aksiyonun gerçekleştirilmesi için birbirine uyulmanmış ve bir ötekinin var olmasıyla hareketlenen iki mekanizmadır(27).

  Rakamlar İLÂHÎ NİZAM ’dan alıntılamaların sayfa numaralarıdır.

 Yayın Tarihi:05 Kasım 2019 

 

© Astroset 2003-2019