Metafizik / New Age

WWW.ASTROSET.COM

 

Vazifenin Gerçek İdraki

Hazırlayan: Selman GERÇEKSEVER

 
“Otomatik gelişim düzeyinin yarı idrakli”(1) enkarneleri olarak dünya bedenlerimize %87.5’luk bir yoğunlukla bağlıyız. Pek çok dünyasal işlerle meşgulüz ama gerçekten (ruh varlığı olarak gerçekten) ne yapmakta olduğumuzun farkında değiliz; çoğumuz kendimizi bedenden ibret sanırız, bu nedenle ölümle birlikte her şeyin biteceğine inanmışızdır, çoğumuz da dünyasal hedeflerle ve değerlerle özdeşleşmişizdir.

SADIKLAR PLANI Tebliğleri’nde meâlen deniyor ki(celse 27),” Enkarne durumda edimlerimizin gerçek içeriği açık şuura kavuştuğumuz zaman ortaya çıkar. Çünkü bedenli durumdayken, yerine getirmiş olduğumuz vazife her ne
olursa olsun, ancak belirli bir yoğunluğa sahiptir. Daha doğrusu, burada enkarne varlık iki plan arasındaki ortamın yoğunlaşmış bölgeleri hakkında bir şuura sahiptir. Yoğunlaşmış durumun varlığa aktardığı tesirler de ancak o düzeydedir.”
Bu demektir ki, yaşıyoruz ama gerçekten ne için yaşadığımızın açılımı “ölüm” dediğimiz geçişten sonra spatyomda belli olacaktır. Vazifemiz de öyle. Her varlık enkarne olurken hazırladığı yaşam planına bir vazife öğesi de muhakkak ekler. İşte o vazifenin ne olduğunu ve gerçekten, planımızla ahitleşmemiz gereği o vazifeyi yerine getirip getirmediğimizi (ifa edip etmediğimizi) ya da ne kadarını yerine getirdiğimizi beden ötesinde anlarız. Bedenli durumda yaşarken, vazifemizi “sıfır” anlamında bilmemek söz konusu değildir.

En azından böyle bir sezgimizin olması olasılık dahilindedir. Yaşam boyu, içine girdiğimiz olayları dikkatlice değerlendirerek, bilgilenme ve idraklenme cehtimizi sürekli kılarak bu konuda bir sezgiye varabiliriz. Bu konuda, önemli bilgi kaynaklarımızdan biri olan “SADIKLAR” diyor ki,
“Bilgi, vazifeyi doğursa da, nefs denetlemesi doğuran öteki eksikliklerin var olması sizleri zaman zaman beşe altıya kadar düşürür. Bu yüzden gözlemlerinizi artırınız, celselerinizi iyi inceleyiniz. Üçüncü tesir basamağında, dördüncü basamağa göre, duygu %80, vicdan %60 azalmıştır; bunun yerine akılsal ilkeler ve bilgi sentezi %130 artmış, idrak ise bir öncekine göre &30 ilerleme kaydetmiştir. Bunların yanı sıra; kişisel tesirlilik, kişiliğini olaya/işe karıştırmama, iman, sevgi, kutsallık, dua üçüncü basamağa egemendir. Bu insanlar yarı organizatördürler(bedenli organizatörler). İdrakin %30 artması çok önemli vazifelerin taşıyıcısı olmak sonucunu verir.(Celse 26)
(2) Bu açıklamadan da anlıyoruz ki vazifenin tam olarak idrakine varmak beden ötesinde oluyor.

  Gelelim günlük yaşama; bir vazifeye gerçek anlamda ve ciddî bir şekilde talip olmak makul vicdan ile olanaklıdır.
Makul vicdan ciddiyetiyle üslenilmeyen vazifelerde, kısa sürede cayma ve ahde vefasızlık olmasa da; savsaklama, ihmal, verimsizlik, istikrarsızlık ve başarısızlık kaçınılmazdır. Bir vazifeye samimi olarak(içtenlikle) talip olmuşsanız; bu makul vicdanla olacak bir iştir. Vazifeye içtenlikle talip olmak, makul vicdan devreye girmeden olmaz. Vazifeyi aldıktan sonra da, vicdan ve akıl artık devre dışıdır, esas hedef vazifedir ve her şey vazife içindir. Vazifelerin yapılmasında da “basamaklı” bir sistem geçerlidir: Bu sistemde vicdan ve akıl değil, vazife her şeyin önündedir. Vazife, Yukarı’da da aşağıda da aynıdır; değişen, sadece fikrin kapsamı ve süptilliğidir(“yüksekliği”dir). Vazife çağrıları enkarne varlığın fikrî düzeyinin kaldırabileceği kadardır. Bu durum Kur’an’da(meâlen) “omzuna göre yük...” şeklinde ifadesini bulmuştur(Bakara 286+233, En’am 162, A’raf 42)

  Bilgi paylaşımında(birine bilgi vermek söz konusu olduğunda) onun fikrî düzeyini bilmekte yarar vardır. Aksi taktirde; isabetsizlik, yersizlik ve empozisyon yapılmış olur ki bu da hiç etik değildir. Emposizyon, doğmatik öğretim ve bilgilendirme sistemlerinde vardır ki, günümüzde bunun modası geçmiştir, hele ruhçulukta hiç söz konusu değildir. (SADIKLAR PLANI TEBLİĞLERİ, Celse 3, syf. 16)

 

(1) İLÂHÎ NİZAM ve KÂİNAT, syf. 3,50,58,60,77,101,135,172,180,197.
(2) “tesir basamakları” için bkz. SADIKLAR PLANI TEBLİĞLERİ, Celse 26)

 Yayın Tarihi:07 Ocak 2022 

 

© Astroset 2003-2022