Metafizik / New Age

WWW.ASTROSET.COM

 

 

Zorluklarla Baş Etmede Duygu Kontrolünün Önemi

Hazırlayan : Selman Gerçeksever  

 
Bir ömür boyunca günlük yaşamda; her şeyle olduğu gibi, iyiliklerle ve kötülüklerle de sınanırız. İyiliklerle sınanırken de, kötülüklerle sınanırken de esas olan duygusallaşmamak ve bencilleşmemektir. Bu sınavlarda ve beşerî kusurlarımızı telâfî etmede başarı, büyük ölçüde duygularımızı kontrol etmedeki başarımıza bağlıdır. Bu arada, kötülüklerin kalitesi ve şiddeti bizim genel gelişmişlik düzeyimize göredir ve zaten biz onlar (evrensel Sebep-Sonuç Yasası’na göre) önceki edimlerimizin olmazsa olmaz sonuçlarıdır ve genel gelişim düzeyimize uygun olarak başımıza gelmiştir.

Yâni, baş edemeyeceğimiz bir kötülükle/sıkıntıyla karşılaşmamız, ilâhî adalet gereği söz konusu değildir. ALLAH Kuran’da diyor ki, “ALLAH hiçbir benliğe, gücünün yeteceğinden daha azını yüklemenin dışında bir teklifte bulunmaz.”(Bakara 233+286, En’am 152, A’raf 42).

Görüldüğü gibi, başımıza gelen kötülüklerin/zorlukların/ sıkıntıların fazlası bir yana “azıyla” baş etmemiz söz konusu. Bu da, ALLAH’ın yaratılanlara karşı; hoş görüsü, sevgisi ve merhameti olsa gerek. Karşılaştığımız bir iyilik, kötülük, varsıllık ya da yoksulluk varsa, bunda muhakkak bizim alacağımız bir ders vardır ve dolayısıyla bizim idraklenip şuurlanmamız, yani bizim iyiliğimiz içindir. Çünkü ALLAH bizim gelişmemizi, yücelmemizi de istiyor ve bizleri cennetine dâvet ediyor(bkz. âyetler; Ahzab 43, Bakara 121). Bu ilâhî davete layık olabilmek, yâni yaşam sınavlarımızda (gelişim yönünde) başarılı olabilmek, yukarı da da değinip geçtiğimiz gibi, duyguları/duygusallıkları kontrol altında tutabilmek ve onları yönetebilmekle olanaklıdır.

Dünya gelişim okulu (en azından bu devresi) duyguların kontrolü, varlığın ağırlıklı uğraşlarından biridir. Dünya gelişim okulu bu konuda ustalaşmak ihtiyacı içinde olan varlıkların enkarnasyon alanı durumundadır. Bu nedenle, duygularımızla/duygusallıklarımızla ilgili yaşam sınavlarımız içinde ve de bunlar aracılığıyla duygularımızı yönetip yönlendirmeyi öğrenmek, öğrenmenin de ötesinde bu konuda ustalaşmak dünya gelişim okulunda mezun olmak bakımından son derece önemli. Duygu kontrolü ve yönetimi konusunda günümüz psikoloji bilimi kolayca yararlanabileceğimiz bir kaynaktır.

Duygularımızı etkileyecek, hatta tahrik edecek durumlarla günlük yaşamda sık sık karşılaşırız. Bunlar, duygularımızı kontrol altına almak ve yönetmek konusunda önemli fırsatlar, vesilelerdir ve yüzümüze tutulan “aynalardır".. Kendini tanıma duyarlılığı içinde, gelen etkinin kaynağından çok, o etkiyi aldığımız zaman iç zeminimizdeki kıpırdanmalarla ilgilenirsek, duygusallık bakımından zayıf noktalarımızı tanıyabiliriz. Bu durumlarda, çok zordur ama kendi kendimize karşı dürüst olmak, sâkin ve sabırlı olmak, karşı tarafa ille de tepki verilecekse, sâkin ve sabırlı bir tavır içinde bunu yapmak bizlere ego denetimi, duygu kontrolü ve gelişim açısından çok yarar sağlayacaktır. Aldığımız tesire vereceğimiz tepki( ya da tepkisizlik ki o da bir tepkidir) genel gelişmişlik düzeyimiz bakımından ipuçları taşır.

Söz konusu sükûnet, çok büyük ölçüde duygularımız, dolayısıyla nefsimiz(vicdan birim düalitemizin olumsuz alt
öğesi*) üzerindeki egemenliğimiz ve kontrol gücümüzle ilgilidir. Kendimize yönelik bir etki(tesir) geldiği zaman,
duygusallaşmak, kazanmamız olası bir ‘+’ puanı kaçırmanın ötesinde, sıkıntılı durumlara girmemize neden olur ve bir gelişim fırsatı da kaçırmış oluruz. Bu nedenle, gelen etkinin kaynağından çok, bizim neremizi “acıttığı” önemlidir. Söylemesi kolay ama uygulaması oldukça zor olan böyle bir duyarlılıkla yapabileceğimiz bir uygulama bize bir beşerî zaafımızı, düzeltmemiz gereken bir yanımızı işaret edecektir. Yâni böyle bir etki karşısında; kendimize yönelmek ve içine girdiğimiz duygulanmayı olabildiğince derinden deneyimlemek ve hatta, bu şekilde benliğimizdeki bir noksanlığın farkına varmak.

Yukarıda da değinip geçtiğimiz gibi, yaşamda karşılaştığımız zorluklar dayanabileceğimizden fazla değildir, hattâ(ALLAH’ın da belirttiği gibi) azdır, daha düşük şiddettedir. Her şeyin bizlerin gelişmesi, daha çok insanlaşması ve yücelmesi için olduğunu akılda tutalım ve zorlukları/kötülükleri şükrederek göğüsleyelim ve ALLAH’ın her an bizlerle beraber olduğunu anımsayalım(bkz. Kur’an, Kıyamet 36, Ra’d 11, Enfâl 19).

 

(*) Vicdan birim dualitesinin işleyişi hakkında bkz. İLÂHÎ NİZAM ve KÂİNAT, syf. 102 ve devamı.

 Yayın Tarihi:16 Eylül 2021 

 

© Astroset 2003-2021