Sembolizm

WWW.ASTROSET.COM

AÐAÇ SEMBOLÜ

  Tanrýlara, dünyanýn baþlangýcýný ve sonunu açýklamasý için Tanrý Odin tarafýndan derin uykusundan uyandýrýlan kadýn kahin Völva þunlarý söyler:

Zamanýn baþlangýcýnda doðan devleri hatýrlýyorum,
Bana yaþam verenleri hatýrlýyorum,
Dokuz dünya biliyorum,
Topraðýn baðrýna kadar uzanan o bilge aðaçla
Dünya aðacýyla kaplý dokuz felek
Yggrasil derler bir diþbudak aðacý vardýr bilirim
Zirvesi sulu beyaz bulutlarla yýkanýr, düþer buradan vadiye çið damlalarý,
Urd çeþmesinin üstünde ebediyete kadar yemyeþil dikili durur.

  Aðaç, geleneklerde en sýk rastlanan sembollerden biri olup birçok yerde hakikat aðacý, hayat aðacý, evrensel aðaç, kozmik aðaç, dünya ekseni, dünya aðacý, iyi-kötü bilgisinin aðacý, ters hayat aðacý gibi isimlendirmelerle anýlýr.
  Hýristiyanlýkta, Yahudilikte, Ýslam’da, Þamanizm’de, Kýzýlderili Gelenekleri’nde, Çin Kozmolojis’nde, simyada, halk masallarýnda, Ýran Mitolojisi’nde, Upaniþadlar’da, Mayalar’da ve daha pek çok gelenekte yeri olan ve bütün bu geleneklerde kutsal anlamlar yüklenmiþ bir semboldür. Çoðunlukla hayat-ölüm çemberi, ölümsüzlük, ruhsal tesirin yeryüzüne iniþi, tekamülün daireselliði, ölüm-yeniden doðum, yenilenmek, yer ve göðü birleþtirme, dört unsur ve eter, yükselme, güç ve irtibat gibi açýlýmlarý olan bir semboldür.

  Aðaç evrenin üç seviyesini sembolize eder; toprak altý, toprak ve gökyüzü. Burada yer ile göðün aðacýn gövdesinde birleþtiðini görmekteyiz. Aðaçta bütün unsurlarýn bulunduðu görülmektedir; içeriðindeki özsuyu sayesinde dolaþýmýný saðlar, kökleri vasýtasýyla toprak bedeni ile bütünleþir, hava yapraklarýný besler, ateþ ise onun sürtünmesinden meydana gelir. “Hayat aðacý” olarak adlandýrýlan sembolde de beþinci unsur olan esir (1) temsil edilmektedir.
  Aðaç sembolünü bir ruhsal yaþam modeli olarak da düþünmek mümkündür. Kökleriyle yerin; yani dünyanýn; yani maddenin bilgisini alan ve yukarýya açýlan; dallarýyla ruhsal tesirleri bünyesinde toplayarak bunlarý kendi gövdesinde biraraya getiren, birleþtiren bir hayat modeli; bunun yanýnda hem tesir alan, hem tesir veren canlý bir mekanizmadýr denilebilir.

  Aðaç simgesi kadýný sembolize eder, çünkü toprak anadan gelmiþtir. Eski inanýþlara göre aðaç kendi yapýsýnda tüm kozmosu yeniler. Deðiþime uðrar, meyveler verir ve ayný zamanda deðiþime uðratýr; týpký acý suyu tatlandýran aðaçlar gibi. Hayat aðacý cennetin ortasýnda dört kollu bir nehrin kenarýna dikilmiþtir; selamet ve Tanrý Bilgeliði’ni de bildirir.
  Çoðunlukla sembolik aðacýn özel bir türünün olmamasýna raðmen, bazý kültürlerde belli bir aðaç türünün seçilerek kendine ait nitelikleri eþsiz bir þekilde temsil ettiði söylenebilmektedir. Örneðin Keltlerde meþe aðacý, Ýskandinav halklarýnda diþbudak aðacý, Almanlarda ýhlamur aðacý, Hintlilerde incir aðacý böyledir. Ýslam’da ise zeytin aðacý kutsaldýr. Tanrýlarla aðaçlar arasýndaki mitolojik iliþkilerin kurulduðuna da çok sýk rastlanýr; örneðin Attis ile çam aðacý, Osiris ile sedir aðacý, Jüpiter ile meþe aðacý ve Apollon ile defne aðacý arasýnda olduðu gibi.

  En genel anlamýyla aðaç sembolizmi kozmosun yaþamýný sembolize etmekte, ahenkliliði, büyümeyi, çoðalmayý, üretici ve yenileyici süreçleri iþaret etmektedir. Hiç bitmeyen bir hayatý temsil etmekte, dolayýsýyla da ölümsüzlüðün sembolü olmaktadýr. Eliade’a göre, ölümü olmayan yaþam kavramý ontolojik (2) açýdan “mutlak gerçeðe” iþaret etmektedir ve böylelikle de aðaç sembolü de mutlak gerçeðin, yani dünyanýn merkezinin bir sembolü olmaktadýr. Neospiritüalizmin Türkiye’deki öncülerinden Ergün Arýkdal’a göre ise kökleri yerde, dallarý gökte olan aðaç yer ile gök arasýnda kurulan iliþkinin simgesidir ve bu anlamda bir merkez niteliði taþýr. Bu durumda ise dünya aðacý dünya ekseniyle eþ anlamlýdýr. Eksen aðaç Sibirya ve Orta Asya’daki Þaman Çadýrýnýn ve Siu Kýzýldeirlilerinin güneþ dansý hücresinin ortasýnda bulunur. At derisinden yapýlan Þaman çadýrýnýn ortasýnda kayýn aðacýndan yapýlmýþ bir direk vardýr. Þaman bu çadýrýn içerisinde transa geçer ve çeþitli ruhsal planlarla irtibat kurar. Çinlilerin Kiyen-Mu adýný verdikleri aðaç da dünyanýn merkezinde kabul edilir. Bu öyle bir aðaçtýr ki dibine gölge düþmez ve sallanmaz. Sekiz dalý, sekiz kökü vardýr. Bunlarla sekiz göðe ve ölülerin oturduðu sekiz kaynaða dokunur. Resuller yer ile gök arasýna onunla iner çýkarlar.

  Neolitik dönemin öncelerine uzanan dünya ekseni sembolizmi ise daha farklý bir sembolik ifadeye sahiptir; kozmosun merkezini temsil etmektedir. Yani dünya ekseni derken aslýnda kozmosun merkezi ifade edilmek istenmektedir. Aðaç dünyanýn merkezinde yeraldýðýnda yalnýzca üç dünyayý birleþtiren bir sembol olmaktadýr. Üç sayýsýnýn sembolizmindeki üç dünya sembolizminin aðacýn üç temel bölümünü yansýtýyor olmasý da ilginçtir; kök, gövde ve dallar. Aðacýn dünya ekseni ve sonu gelmeyen bir hayat döngüsünün (geliþme ve büyüme) sembolü olarak genel önemi içinde farklý kültürler ve mitolojiler üç dört farklý anlam çýkarmaktadýr. Bunlarýn bazýlarý sadece temel sembolizmin bazý yönleri olurken diðerleri sembole daha da fazla bir zenginlik katmaktadýr.

  Aðaç, yeraltýndaki kökleri ve gökyüzüne yükselen dallarýyla yukarýya doðru bir eðilimi sembolize eder ve dolayýsýyla da merdiven veya dað gibi diðer sembollerle de iliþkilidir ki bunlar da üç dünya arasýndaki baðlantýyý temsil ederler; yer altý dünyasý yani cehennem; orta alem, yani dünya ve yukarýdaki alem, yani cennet…
  Aðaç sembolü Tevrat’tan kaynaklanan iki temel þekilde incelenir, bunlardan birincisi Hayat Aðacý, diðeri ise Hakikat ( bilgi) aðacýdýr. Hayat aðacý da çeþitli inanýþlarda ve geleneklerde kendi içinde de kökünü yerden alan ve kökünü gökten alan (ters hayat aðacý) olmak üzere iki þekilde ortaya çýkmaktadýr.

  1-Hayat Aðacý
  Evrensel aðaç olarak da adlandýrýlan hayat aðacý kavramý kökenini esas olarak Yahudiliðin kutsal kitabý Tevrat’tan almaktadýr. Hayat aðacý Tevrat’ta þöyle geçmektedir:

  “Ve Rab Allah yerin topraðýndan adamý yaptý, ve onun burnuna hayat nefesini üfledi; ve adam yaþayan can oldu. Ve Rab Allah þarka doðru Ade’nde bir bahçe dikti; ve yaptýðý adamý oraya koydu. Ve Rab Allah görünüþü güzel ve yenilmesi iyi olan her aðacý ve bahçenin ortasýnda hayat aðacýný ve iyilik ve kötülüðü bilme aðacýný yerden bitirdi. Ve bahçeyi sulamak için Aden’den bir ýrmak çýktý; ve oradan bölündü, ve dört kol oldu… Bahçenin her aðacýndan istediðin gibi ye; fakat iyilik ve kötülüðü bilme aðacýndan yemeyeceksin; çünkü ondan yediðin günde mutlaka ölürsün”. (Tekvin: 2/7)

  Sözkonusu anlatým Ergün Arýkdal tarafýndan þöyle yorumlanmaktadýr:  “Buradaki ‘ölürsün’ kelimesiyle normal fiziki ölüm kastedilmemektedir, aslýnda bu anlatým sembolik bir ifadedir. Gerçekte ‘iyilik ve kötülüðü bilme aðacý’ diye bir aðaç da yoktur, ancak iyilik ve kötülüðü bilen þuur vardýr. Ýnsan iyilik ve kötülüðü birbirinden ayýracak þuur uyanýklýðýna ulaþtýðý zaman eski gerçekliðinde ölür, yeni bir gerçeklikte doðar”. Bu gerçekleþtiði taktirde Adem’in Aden gerçekliði içinde kalmasýna da gerek yoktur”.

  Hayat aðacý her þeyden önce bir merkez fonksiyonuna sahiptir. Bu aðacýn meyvesi ölümsüzlük saðlar. Bu sembol, insanlarýn ölmeme çabasýný ve isteðini de ifade ediyor da denilebilir. Arþetipik olarak ölümsüzlük isteði beslene beslene “hayat aðacý” sembolüne atfedilmiþtir. Aden’deki hayat aðacýnýn meyveleri, Göksel Kudüs’ün meyveleri, Hesperides (3) bahçelerinin altýn elmalarý, Acemler’deki Soma aðacýnýn özsuyu bu ölümsüzlükle ilgilidir. Ýslam’da Tuba aðacý buna özdeþtir.

   Hayat aðacý kavramý en çok Þaman Türk Topluluklarý’nýn geleneklerinde yeralýr. Altay ve Yakut Türkleri’nde hayat aðacýna dünya aðacý da denir ve onlar aðacýn tesir kaynaðý olarak bir yýldýzý gösterirler. Eski Türk geleneklerine göre bu aðaç dünyayý ortasýndan ötealeme ve demir kazýk yýldýzýna (kutup yýldýzý veya Sirius’un eski adý) baðlayan, dallarý aracýlýðýyla Þamanlara yeryüzünden yüksek alemlere yolculuk yapma olanaðý veren bir aðaçtýr.

  Hýristiyanlýk’ta ve Ýbraniler’de hayat aðacý hem ebedi aðaç, hem de iyilik-kötülük bilgisinin aðacýdýr. Ayný zamanda Kurtarýcý’nýn haçýyla özdeþleþtirilmektedir ve haç genellikle Hýristiyan ikonografisinde Hayat Aðacý olarak betimlenmektedir. Haçýn aðaçla iliþkilendirilen kýsmý elbette dikey eksenidir, dolayýsýyla bu ayný zamanda dünya eksenidir. Hýristiyanlýk’ta Kudüs Hayat Aðacý’nýn simgesidir.

  Hayat aðacý bir kez keþfedildiðinde varlýða ölümsüzlüðü sunabilir ama onu keþfetmek kolay deðildir. O týpký Gýlgamýþ’ýn denizin dibinde aradýðý ölümsüzlük bitkisi gibi saklýdýr ya da Hesperidler’in altýn elmalarý gibi  canavarlar tarafýndan korunuyordur. Babil Cenneti’nin batý kapýsýnda Hakikat Aðacý ve Hayat Aðacý büyür.

  Hayat aðacýna doðu sanatýnda çeþitli formlarda rastlanýr.  Birbirine bakan iki efsanevi varlýðýn ya da iki hayvanýn arasýna yerleþtirilmiþ merkez aðacý motifi Mezopotamya kökenli bir temaya sahiptir ve Persliler, Araplar ve Bizanslýlar tarafýndan hem batýya hem de Uzakdoðu’ya ulaþtýrýlmýþlardýr. Anadolu’da köylerde kilim desenleri olarak iþlenmiþ aðaç figürleriyle karþýlaþýlýr. Bu desenler de hayat aðacýnýn simgeleridir. Ýran halk sanatlarýnda büyük halýlarýn üzerine iri gövdeli aðaçlar iþlenir. Mýsýr ikonografisinde de hayat aðacý sembolü görülür, bu tasvirde Tanrý’nýn elleri aðaçtan çýkmýþtýr ve ellerinde hayat suyunu daðýttýðý vazo bulunmaktadýr.

  1.2-Ters Hayat Aðacý
  Ters hayat aðacý ya da Kozmik aðaç bilgisine Vedalar’da, Ýbrani geleneklerinde (Yahudi mistisizminin en önemli eserlerinden biri olan Zohar’da), Türk ve Ýslam geleneklerinde, Upaniþadlarda, Sabilik, Ýzlanda, Ýskandinavya, Lapon, Finlandiya, Avustralya ve Hint geleneklerinde rastlanýr. Canlý varlýðýn çoðalýþýnda güneþ ve ýþýðýn rolü olduðu düþüncesinden ortaya çýkan bir semboldür. Hayat canlýya yukarýdan gelmektedir ve canlý aþaðýda onun kendisine nüfuz etmesi için çaba harcar. Hayat gökten gelip topraða nüfuz eder. Bu kavram, Uzakdoðuda kutsallaþtýrýlmýþtýr ve göksel varlýklarýn gücüyle açýklanýr. Bagavatgita’da açýklanan “ters hayat aðacýnýn” kökleri tezahürün prensibidir. Dallar ise çiçeklenen tezahürdür, yani tezahürün maddeleþmesi. Bunu ilkeler ve uygulamalarý gibi düþünmek de mümkündür. Ters aðaç evreni simgelemektedir. Eflatun’un insanýn ters bir bitkiye benzediðini söylediðine dair bilgiler bulunmaktadýr. Ýbrani Gizlibilimciliðinde ise þöyle bir bilgi vardýr: “Hayat aðacý yukarýdan aþaðý doðru uzanýr. Ve güneþ her þeyi aydýnlatýr” (Zohar’dan bir alýntý).

  Ýslam’da “mutluluk aðacý” kavramý vardýr, bu aðaç Tuba aðacý olarak isimlendirilir ve bu aðacýn kökleri son göðün içindeki Sidre’den çýkmaktadýr. Sidretül Münteha ise Hz. Muhammed’in miracý sýrasýnda eriþtiði yer olarak belirtilir. Upaniþadlar’da da ters hayat aðaç kavramý görülmektedir ve bu aðacýn dallarý eter (esiri madde), hava, ateþ, su ve havadýr. Dante de ayný þekilde göksel küreler modelini kökleri yukarýdan büyüyen bir aðacýn dallarý olarak tanýmlar. Diðer geleneklerde ise böyle bir ters yönlülük yoktur ve bu sembol yukarý yönde dikey büyüme sembolünü bize açmaktadýr. Ebedi olan Açvata aðacý Brahma’nýn (Mutlak Allah) evrendeki tezahürünü bütün parlaklýðý içinde sunar. Yani yaradýlýþ, yukarýdan aþaðýya inen  bir hareket gibidir.

  Sembol ile ilgili olarak H. P. Blavatsky þunlarý söylemektedir; “Baþlangýçta kökleri gökyüzünde meydana getirilmiþti ve tüm varlýklarýn kökü olmayan kökünden büyümüþtü… Gövdesi büyüdü ve geliþti ve Pleroma (4) bölgelerini geçti, yan yollara gür dallarý taþtý, önce güçlükle ayýrd edilebilen madde düzlemine, ardýndan da aþaðýya, ta ki dünyasal düzleme gelinceye kadar. Bu yüzden de bu aðaca kökleri yukarýdan, dallarý ise aþaðýya doðru büyüyen aðaç denmektedir”.

  Ters aðaç sembolizminde hayat aðacý, ruhsal tesirlerin süptil planlardan en yoðun maddi ortam olan fiziksel ortama doðru, derece derece yoðunlaþan esiri ortamlarda geçerek iniþini, tedrici tezahürünü ve ayrýca Semavi Yönetim’in yeryüzündekilerin sevk ve idare edilmesi ile ilgili tesirlerini, bu tesirlerin iniþini, iþleyiþini ifade eder.

  Simyada ise ay sembolünü barýndýran bir aðaç aya ait eseri gösterirken (küçük görevler) güneþ sembollerini barýndýran aðaç güneþe ait eseri (büyük görevler) temsil eder. Ayrýca simyada bilgi aðacýna evrimleþmenin ya da bir düþüncenin geliþmesinin, bir yeteneðin ya da gücün sembolü anlamýna gelen arbor philosophica  adý verilir. Filozof aðacýný yetiþtirmek yaratýcý imajinasyonu harekete geçirmek anlamýna gelir. Yedi gezegenin burçlarýný barýndýran aðaç, bütün farklýlaþmalarýn ondan türediði temel maddeyi sembolize eder… Kaynak, ejderha ve yýlan da aðaç sembolüyle sýk sýk iliþkilendirilir. Ejderhalar ve yýlanlar (temel güçler) köklerle iliþkilendirilir, aslan, tek boynuzlu at, erkek geyik ve yükselmeyi, saldýrganlýðý ve nüfuz etmeyi ifade eden diðer hayvanlar aðacýn gövdesiyle; kuþlar ile diðer göksel cisimler de dallarla iliþkilendirilirler… Aðacýn etrafýna sarýlý yýlan ise baþka bir sembolü, spirali temsil eder.

  Bütün bu aðaç sembollerine ilave olarak, Buda’nýn altýnda oturarak þuur aydýnlýðýna ulaþtýðý Bodi Aðacýnýn da hayat aðacý olduðu ve ölümsüzlük içeceði saðladýðý bilinmektedir. Bu aðaç ýstýrabýn ve sevincin yaný sýra aydýnlanmayý da sembolize eder ve bir Angkor yazýtýna göre kökleri Brahma, gövdesi Þiva, dallarý da Viþnu’dur.
    Çin’de Yin ve Yang’ýn birliðini teþkil eden “birleþtirilmiþ aðaç” simgesi vardýr. baþlangýçta birbirinden ayrý olan dallar, aðaç büyüdükçe birbirine girmiþtir ve bu da ayrýlýktan sonra birliðe dönüþü temsil eder. Ayrýca  Çin’de zodyaðýn oniki güneþini barýndýran bir aðaç sembolü de mevcuttur. Eski Çin kozmolojisine ait bir diðer aðaç sembolü ise içi oyuk dut aðacý ve içi oyuk Pavlonya aðacýdýr. Bu aðaçlarýn her ikisi de ayný anda hem bir oyuk aðacý hem de bir daðý temsil ediyordu, ayrýca her ikisi de güneþlerin saklanabileceði bir yer ve hükümdarlar için bir barýnak olarak kullanýlýyorlardý.

  Aðaç gücün arþetipik tezahürüdür. Bilinmeyen ancak her þeye hakim olan göksel gücün en eski imajý olarak ortaya çýkmýþtýr.

  2-Hakikat Aðacý -Bilgi Aðacý-Ýyi ve Kötüyü Bilme Aðacý
  Tevrat’ta anlatýldýðýna göre Adem Aden’de kötülüðün, dünyasal isteklerin ne olduðunu bilmeden yaþamaktadýr. Ancak bir gün bahçeye yapýlan bir ziyaretle bu otomatik yaþayýþý deðiþir. Tevrat’ta yýlanýn Havva’yý ayartmasý ya da bilgilendirmesi ve Ademin yeryüzüne gönderilmesi þöyle anlatýlýr:

  “Ve kadýn yýlana dedi: Bahçenin aðaçlarýnýn meyvelerindan yiyebiliriz fakat bahçenin ortasýnda olan aðacýn meyvesi hakkýnda Allah: Ondan yemeyin, ve ona dokunmayýn ki ölmiyesiniz dedi. Ve yýlan kadýna dedi: Katiyen ölmezsiniz, çünkü Allah bilir ki ondan yediðiniz gün o vakit gözleriniz açýlacak, ve iyiyi ve kötüyü bilerek Allah gibi olacaksýnýz. Ve kadýn gördü ki aðaç yemek için iyi, ve gözlere hoþ, ve anlayýþlý kýlmak için arzu olunur bir aðaçtý, ve onun meyvasýndan aldý, ve yedi, ve kendisi ile beraber kocasýna da verdi, o da yedi. Ýkisinin de gözleri açýldý ve kendilerinin çýplak olduklarýný bildiler ve incir yapraklarý dikip kendilerine önlükler yaptýlar”. (Tekvin: 3/2)

  Bunun üzerine Yehova onlarý yeryüzüne gönderme kararý alýr ve þöyle der: “Ýþte Adem iyiyi ve kötüyü bilmede bizden biri oldu”. Yehova Adem’e ve Havva’ya giysiler yaptýrýp onlarý yeryüzüne indirir.

  Bilgi aðacý sembolünde hayat aðacýnýn birliðine karþý bir ikilikle karþý çýkma olduðu görülür, çünkü iyilik ve kötülük denildiði zaman bir düalite (ikilik) ortaya çýkmaktadýr. Tevrat’ta anlatýlan sembolizmdeki Aden bahçesi ya da cennet, düalitenin olmadýðý süptil (ince, seyyal) bir gerçekliði anlatýr. Oysa düalite içine girilmeden ayýrd etme bilgisi elde edilemez ve bir geliþme gösterilemez. Ýnsan ruhlarý bilgiyi ancak süptil plandan fiziksel alemdeki dünyalara inerek uygulamayla elde edebilirler. Bu ilke meyvesi iyi ve kötüyü bilmeye yarayan hakikat aðacý ile ya da diðer adýyla bilgi aðacý ile ifade edilmiþtir.

  Monoton bir rahatlýk yerine ýstýrabý içeren bilginin tercih edilmesini ve sorumluluk sahibi olunmasýný gösteren hakikat aðacý sembolizminde ayrýca, yeryüzünde enkarne olmayla otomatik yaþayýþtan çýkýlacaðý, farksýzlýklar gerçekliðinden farklýlýklar gerçekliðine geçileceði, özgür iradeyle uygulama yapýlacaðý bilgisi bulunmaktadýr.

  Hayat aðacý sembolünde sanki insanlar iyinin ve kötünün ne olduðunu bilmiyorlarmýþ gibi sadece bir hayat fikri ortaya konulmuþtur. Bilgi yani hakikat aðacýnda ise ayný zamanda ‘iyilik ve kötülüðü bilme kavramý ortaya konulmaktadýr. Böylelikle iyilik ve kötülük anlamýna gelen eksi ve artý prensiplerinin hayatý meydana getirdiðini görmekteyiz. Bu bilgi bize “oluþu” meydana getiren gücün tek bir güç olmadýðýný, hayatý meydana getirenin en az iki güçten oluþtuðunu göstermektedir. Bilgi aðacý, Adem’in dünyaya sürülüþüne sebep olmuþtur. Ademin dünyaya sürülüþü Hýristiyan teolojisinde “düþüþ”, yani cennetten kovulma olarak kabul edilir.

  Hýristiyan sembolizminde, aðacýn farklý dünyalarý birbirine baðlayan bir eksen olduðuna dikkat çekilmektedir. Yazar Rabanus Maurus’un Allegoirae in Sacram Scipturam adlý eserine göre aðaç ayný zamanda, mikrokozmosla makrokozmosun dengelenmesinden meydana gelen insanýn doðasýný sembolize etmektedir.

   Aðacýn ikili görünümlerine sýklýkla rastlanýr (örneðin Babil Cenneti’nin batý kapýsýnda hem  Hakikat Aðacý’nýn hem de Hayat Aðacý’nýn büyümesi gibi) ve bu görünüm sembolün temel önemini deðiþtirmemekle birlikte ona ikizler burcuna ait daha ileri bazý sembolik anlamlar ekler; aðaç iki sayýsý sembolünün etkisi altýnda yaþamýn ve bilmenin (Hayat Aðacý ve Bilgi Aðacý) paralel dünyalarýný yansýtmaktadýr. Ay sembolü yönünden bakýldýðýnda bu, hayat aðacýdýr ve ayýn dünyaya ait hareketler gerçeði ile özdeþleþmesini vurgulamaktadýr. Güneþ sembolizmi yönünden incelendiðinde ise bilgiye ve ölüme iþaret eder ki bilgi ve ölüm sembolizmde sýklýkla özdeþleþtirilen iki kavramdýr. Ýkonografide hayat aðacý (ikili veya üçlü aðacýn ay sembolü yönü) açmýþ çiçek olarak resmedilir, ölüm veya bilgi aðacý ise (ya da iki veya üç aðacýnýn güneþ sembolizmi yönü) kurudur ve ateþin sembollerini gösterir… Pek çok resimde güneþ, ay ve yýldýzlar aðaçla iliþkilendirilir ve böylelikle aðacýn kozmik ve astral karakteri vurgulanýr. Hindistan’da üç güneþe sahip bir üçlü aðaç buluruz, bu Trimurti’nin (5) sembolüdür.

Dipnotlar

(1)   Duyularla algýlanamayan, atmosferin ötesindeki uzayý dolduran süptil madde.
(2)
   Temel sorunu varlýðýn ne olduðunu sorgulayan felsefi disiplin
(3)
   Hesperidler (Hesperides); Yunan mitolojisine göre Zeus ile Themsi'nin ya da Atlas'ýn, bazýlarýna göre ise Nyks'ýn (gecenin)
       kýzlarýdýrlar. Güneþin battýðý yerde yaþayan bu periler, Tanrý bahçelerinde altýn elmayý bekliyorlardý.

(4)
   Ýlahi tesirlerin dünyaya gönderildiði alan.
(5)
   Trimurti, yeryüzündeki birçok inanç, gelenek ve mitolojide bulunan üçlü ilah grubuna (üçlemeye) Hinduizm ve Hint mitolojisinin
       çeþitli ekollerinde verilen addýr. Bu üçlü ilah grubu Hindu tradisyonunda
Brahma, Viþnu ve Þivadýr. Trimurti sözcüðü "üç yüzlü
       ilah" anlamýna gelir
.

Kaynakça

· OWUSU, Heike; Ýnka, Maya ve Azteklerde Semboller; Ýlya Yayýnlarý; Ýzmir 2004.
·
 SALT, Alparslan; Semboller; RM Yayýnlarý; Ýstanbul 2006.
·
 ELIADE, Mircea; Dinler Tarihine Giriþ; Kabalcý Yayýnlarý; Ýstanbul2003
·
 EBERHARD, Wolfram; Çin Simgeleri Sözlüðü; Kabalcý Yayýnlarý; Ýstanbul 2000.
·
 CIRLOT, J. E. ; A Dictionary of Symbols; Dover Publications; New York 2002.
·
 RM Dergisi Realite Yazýlarý
·
 ARIKDAL, Ergün; Ansiklopedik Metapsiþik Terimler Sözlüðü; RM Yayýnlarý; Ýstanbul 1998.

Yayýna Hazýrlayan: Astroset Semboller Araþtýrma Grubu

Yayýn Tarihi: 16.Eylül.2009
 
 

© Astroset 2004-2010