Kadim Bilgelik

                   Maya-Mısır-Asya-Anadolu Ortak Kültürü  52

WWW.ASTROSET.COM

 

HİNT ABECELERİ

Doç. Dr. Haluk BERKMEN

  Hindistan yarımadasında birçok dil konuşulduğu gibi birçok da abece geliştirilmiştir. Tüm bu abecelere kaynak hangi bölge veya hangi kök dildir? Daha önce de sözünü ettiğim gibi Hindistan halkı kuzey batıdan Hindikuş dağlarını aşarak önce İndus vadisine, sonra da yarımadanın kuzey bölgelerine yayılmıştır. Alttaki haritada Kuşhan krallığının yayılış bölgesi görülmektedir.

  Altı kırmızı olarak çizili olan bölge Hindikuş dağlarının bulunduğu yerdir. Bu dağların kuzeyi Kuş krallığının asıl yerleşim bölgesidir. Aral gölünün güneyinden başlayan ve Pamir yaylasına, hatta batı Çin bölgesine kadar uzanan bu geniş alana batılı kazıbilimciler BMAC adını vermişlerdir. (Bkz. 19 ve 32 sayılı yazılarım) Haritada Bactria denen yer Belh şehrinin olduğu bölgedir.

 Kuşhan halkının bir de kendine özgü abecesi vardı. Bu abece kuzeydeki Ön-Türk toplumunun geliştirmiş olduğu damga yazısına birçok yönden benzerlik gösterir.Alttaki tabloda kuzey Hint abecelerinden bazı örnekleri görebilirsiniz.

  Tabloda görülen Kharoşi yazısı hangi toplum tarafından geliştirilmiş olduğu pek bilinmiyor. Fakat kuzey-batı Hindistan kökenli olduğu biliniyor. Pakistan’ın başşehri olan Karaşi adı ile Kharoşi sözünün benzerliği bu yazının Pakistan bölgesindeki kadim kültür kökenli olabileceği görüşünü kuvvetlendiriyor. Yazı kesinlikle bir hece yazısı olup şekiller Ön-Türk damgalarının dönüşmüş görüntüleridir. Tabloda görülen heceler sadece /a/ seslisi ile okunanlardır. Diğer sesli harfler için şekillere küçük ekler yapılmaktadır. Sağ üst köşede /ka/ hecesinin ki, ku, kı, ke, ko durumunda nasıl değiştiği görülmektedir.

  Sağda görülen küçük tabloda üç harf örnek olarak ele alınmıştır. Bunlar A/E, OKH ve OĞ harfleri / damgalarıdır. Solda görülen Orhon harflerinin Kuşhan ve Kharoşi abecelerinde nasıl değişikliğe uğradıkları görülüyor. Bu değişimleri daha ayrıntılı görmek isterseniz 9 ve 35 sayılı yazılara bakmanızı öneririm. Oğ / Öğ hecesinden / damgasından 27 ve 29 sayılı yazılarımda söz ettim. Finike yazısındaki bu 3 harfin ne olduklarını tabloda ayrıca görmekteyiz. Tablonun sağ alt köşesinde bazı Hint abecelerinden örnekler sunulmaktadır. OK damgasının Brahmi telaffuzunda KA olarak okunduğu ve damgasının da GHA olarak okunduğu anlaşılıyor.

 
<< önceki yazı

sonraki yazı >>

 

© Astroset 2004-2010