Kadim Bilgelik

                   Maya-Mısır-Asya-Anadolu Ortak Kültürü  64

WWW.ASTROSET.COM

 

AVRUPA MEGALİTLERİ

Doç. Dr. Haluk BERKMEN

  Son yıllarda radyoaktif karbon ile yapılan yaş saptamalarında Avrupadaki büyük taş tepelerin, menhirlerlerin ve megalitlerin yaklaşık M.Ö. 4,000 ile M.Ö. 2,000 yılları arasında inşa edilmiş oldukları belirlenmiştir. Alttaki haritada koyu kırmızı ile belirtilmiş olan bölgelerde taş tepeler, menhirler ve dolmenler yoğun olarak bulunmaktadır. (Kaynak: National Geographic, Kasım 1977, cilt 152, sayı5, sayfa 615)

  Haritada sarı üçgenler ile belirttiğim yerlerde önemli megalitler bulunmaktadır. Megalit, büyük taş demektir. İrlanda’da New Grange, İngiltere’de Stonehenge, Fransa’nın en batı ucunda, Brötanya bölgesinde Carn ve Gavrinis adaları, İspanya’da Los Millardes ve Malta adasında Tarxien kasabasında ve Hal Saflieni’de megalit yapıları ziyaret etmek mümkündür. Tek parça dikili taşlara menhir, oda şeklindeki üstü kapalı veya örtülü taş yapılara dolmen denmektedir.

  Alttaki resimde solda İrlanda adasındaki New Grange dolmeninin girişini ve yatık durumda duran bir menhiri görüyoruz. Menhir üzerindeki spiral şekiller güneşi ve yıldızları simgeliyorlar. Aynı spiral şekillere Fransa’nın en batı ucundaki Brötanya bölgesinde bulunan Gavrinis adasında ve Akdeniz’deki Malta adasında rastlıyoruz. Brötanya adı BİR-OT-ON-ÖYÜ kök sözcüklerinden bitişerek oluştuğu görüşündeyim. Anlamı da Evrensel ateşin önde olan bölgesi olmaktadır. Önde olan, anlamına gelen “bir” kök sözcüğü Latince pro sözüne dönüşmüştür. İngiltere’ye de büyük Britanya anlamında /Great Britain/ denmesi aynı kültürün kuzey adalarına da yayıldığına işarettir. (Bkz. 54 sayılı Pikt Dili ve Yazısı başlıklı yazım) Asya kökenli güneş kültünün anaerkil toplumlar oluşturduklarından ve güneş başlı tanrıça heykelcikleri yonttuklarından daha önce söz ettim. (Bkz. 47 sayılı Güneş Kültü ve Tanrıçalar başlıklı yazım)

  Üstteki resmin ortasındaki Gavrinis adası megalitlerinden en soldaki taşa biraz daha dikkatli bakarsanız bu taşta güneşe doğru yönelmiş oka benzer şekilleri seçebilirsiniz. Öyle anlaşılıyor ki, Güneş kültü ile ilgili olan bu simgeleri taşlara kazımış olanlar Asya kökenli OK boylarıdır. (Bkz. Maya dili-Ön Türkçe-Japonca başlıklı yazım)

  Güneş simgelerine sadece Avrupa adalarında değil, Etrüsklerin ilk yerleşim bölgeleri olan Valcamonica’da, Asya’da, güney Amerika’da, hatta Avustralya’da rastlanıyor. Alttaki resimde solda İtalya’nın kuzeyindeki Valcamonica bölgesinden kayaya kazılı bir spirali, resmin sağ üst köşesinde Avustralya kıtasının orta bölgesindeki Uluru kayalığındaki spiralleri, altında ise Peru’nun iki farklı bölgesinde bulunan güneş simgelerini görüyoruz. Bu derece uzak mesafelerde bulunan kültürlerin aynı simgeleri kullanmaları ne alıntı ne de tesadüf olabilir.

 
<< önceki yazı

sonraki yazı >>

 

© Astroset 2004-2010